Tichomořský ostrov PohnPei má nové jednotky na výrobu elektřiny z tepla

Publikováno: 31.10.2022

Po dvou letech přípravy projektu a nekonečného očekávání rozvolnění restrikcí, které způsobily, že některé ostrovy v Mikronésii byly kompletně uzavřené, se nám podařilo dostat se na místo montáže ORC jednotek na ostrov PohnPei.

Realizaci na místě zajišťuje celkem 6 našich pracovníků. Spolu s místními dávají do provozu 3 horkovodní ORC jednotky na využití odpadního tepla z dieselových agregátů. Tím se výrazně zvýší jejich účinnost. Instalované ORC jednotky zvýší výkon motorů dohromady o cca 200 kWel.

Zároveň se tím plně nahradí stávající chladiče, čím provozovatelé výrazně ušetří na dosavadním maření tepla. 

Kontejnery s ORC jednotkami na ostrově PhonPei

 

Jednou z velkých výzev jsou místní specifické klimatické podmínky „Asi největší výzvou je kromě organizace práce téměř neustálý déšť. Výkopové práce se tak občas podobaly spíše hodinám plavání“, dodává s nadsázkou vedoucí realizace Karel Šmíd, který na místě strávil uplynulý měsíc.

Kromě výkopových prací se podařilo instalovat spalinové výměníky, osadit část ORC jednotek včetně chladičů – viz fotografie níže. Důležitou součástí bylo i zhotovení kabelové trasy do nové rozvodny.

Práce na zprovoznění ORC jednotek jsou i nadále v plném proudu. „V těchto dnech pracujeme na instalaci potrubí mezi ORC jednotkou a spalinovým výměníkem s pořadovým číslem 3“, dodává Šmíd. Plný rozjezd všech jednotek je naplánován na počátek roku 2023, kdy bude zařízení oficiálně předáno do rukou provozovatelů. 
 

Místo realizace
po ranním přívalovém dešti

Osazení ORC jednotky suchým chladičem